Het noordelijkste punt van onze reis - Åndalsnes

31 juli 2024 - Åndalsnes, Noorwegen

Na de prachtige rit via de Fv63 richting Geiranger rijden we door naar onze noordelijkste stek. Door de gevaarlijke aardverschuivingen eerder dit jaar bij de Trollstigen (Trollentrappen) aan de Fv63 moeten we helaas een stuk omrijden naar Åndalsnes. Jammer, maar zelfs deze detour is mooi 😆🤭. Het regent vandaag enigszins, hier en daar een beetje, dus de dramatische uitzichten versterken en de watervallen groeien. Mooooooi!!

IMG_8671IMG_2753IMG_2758IMG_8688IMG_8697IMG_8705IMG_8715

IMG_8718
De gletsjers langs de Fv63 en de Geirangerfjord zijn indrukwekkend en vanaf uitzichtpunt Dalsnibba op 1500mtr krijg je een goede indruk vanaf het hoogste Europese view point richting de grootste Europese Gletsjer, de Jostedalsbreen. Het is koud!! Op 1500mtr, hoog heeeeeeel hoog is het kouder, en valt zelfs een minuscuul beetje sneeuw 😳😱.

IMG_8730IMG_8735IMG_8736IMG_8740IMG_2776IMG_8755IMG_8761IMG_8770IMG_8931IMG_8939IMG_8926Onze cabin is prima, met een top barbeque en veel ruimte. Ohja, vergeten te melden tot nu toe, maar de Noren zijn de winnaars qua dichtheid van caravans per inwoner. Mon dieu! Overal campers en caravans, en dus ook prima mogelijkheden voor afgelegen kamperen op de prachtigste plekken🤩🇳🇴. Misschien voor onze volgende reis🤭😉. En de Noren zijn kampioen electrisch rijden. In 2016 hoorden we al dat in 2026 95% vd bevolking electrisch moet rijden ,… ze zijn ècht hard opweg hier👍🏻. Favoriet is Tesla, maar ook wel een allemanswagen hier. Als je wilt opvallen rijd je hier een electrische Ford 😍 Mustang. IMG_8811IMG_8827IMG_8829IMG_8832IMG_8837IMG_8836

IMG_8835

en de Trollstigen (Trollentrappen) bij goed weer en als je wel er op kan rijden 🤭: IMG_8839

Ondanks dat de Trollstigen dicht is proberen we wel enigszins er in de buurt te komen, dat lukt deels. We hiken wat rond en daarna terug naar Åndalsnes voor een heerlijke lunch voordat we met de Romsdalen gondel  de berg op gaan, 700mtr hoog en fenomenale uitzichten. Ècht! Als je denkt dat je qua fjorden alles al hebt gezien,…. Hier een prachtig 360graden 🏔️uitzicht en bovenal, heeeeeerlijk zonnig ☀️☀️☀️weer, warm!!
Een aflevering van de tv serie Succession (aanrader!) is hier opgenomen, en we begrijpen waarom🤩.

IMG_8848IMG_8866IMG_8869IMG_8873IMG_8877IMG_8879IMG_8921IMG_8882IMG_8913
Video vanaf Romsdalen : Romsdalen view 🤩

Een ander ‘ding’ qua vakantie is dat we - wanneer mogelijk- James Bond filmlocaties opzoeken. En hier in Noorwegen zijn er verschillende locaties waar is gefilmd, niet alleen  James Bond trouwens 😉…

IMG_8923IMG_8983IMG_8982IMG_8973

De Atlanterhavsfeien is de slingerweg over diverse mini-eilandjes en zee uit No Time to Die. Prachtig! Maar ook wel en beetje een ‘tourist trap’ inmiddels. Dus heen en weer gereden en weer via Bud terug naar Åndalsnes voor een heerlijke namiddag met houthakken en bbq-en.

Onze laatste paar dagen in Noorwegen zijn helaas al aangebroken; we gaan weer richting Bergen voor 4 dagen chillen en genieten van wat het prachtige stadje Bergen te bieden heeft!

Daarover later meer … 👋🏻👍🏻🇳🇴

1. Sr: